Na co zwrócić uwagę wybierając zmiękczacz wody?

Nie da się ukryć, że wszelkie zmiękczacze wody cieszą się dziś sporym zainteresowaniem ze strony klientów, którzy dostrzegają zalety miękkiej wody. Na ogół na popyt reaguje również podaż i nie nie inaczej jest także i tym razem. Dlatego też mamy dziś na rynku coraz więcej takich urządzeń, co z punktu widzenia klienta jest z korzyścią. Większa konkurencja to zazwyczaj także niższe ceny poszczególnych urządzeń. Problem jednak w tym, że szeroki asortyment stanowi także spory problem, jeśli pod uwagę mielibyśmy wziąć sam ich wybór. Nie każdy bowiem wie, na co zwracać uwagę wybierając takie zmiękczacze.

Żywica jonowymienna

Najważniejszym czynnikiem przy wyborze właściwego zmiękczacza wody jest oczywiście żywica jonowymienna. W tym celu najlepiej jest skontaktować się z renomowanym sprzedawcą. Jest to na tyle ważne, że wówczas dostaniemy do niego żywicę, która będzie posiadać stosowne certyfikaty bezpieczeństwa. Specjaliści polecają tutaj żywice monosferyczne. Zwłaszcza te, które są produkowane bez wykorzystania rozpuszczalników. Żywice takie są przeznaczone do zmiękczania wody spożywczej. Poza tym gwarantują one wysoką wydajność pracy zmiękczacza oraz długą żywotność złoża i niższe zużycie wody i soli na regenerację.

Głowica

Przy wyborze zmiękczacza wody uwagę zwrócić trzeba także na głowicę, która jest odpowiedzialna za regulację pracy urządzenia, a także przeprowadzanie regeneracji samego złoża. Urządzenia z niższej półki cenowej nie zawsze wypadają tutaj dobrze, a więc warto postawić na produkt nieco droższy, ale zarazem lepszy.